Wednesday, 20 November 2013

Kisah aku & dia l Part 1

( Entry yang lebih panjang dari biasa !)

Mengimbau perkenalan aku dengan MrMunchux 4tahun lepas boleh buat aku ketawa menangis dalam satu masa tau. Iyelah lelaki yang aku tak berapa nak suka awalnya akhirnya jadi suami aku. Takda lah aku ni tak suka sangat-sangat dekat dia tapi disebabkan time MrMunchux study dekat KISMEC tu dia stay dekat asrama yang disediakan depan rumah aku. Hari-hari tengok perangai depa tu so rasa macam tak layan pon tak pa kot.

Setakat usik-usik tu aku tak kisah sangat. Alah biasalah kan lelaki nak mengorat kan. Haha *kau ingat kau vogue sangat ka ain oiii? Hahahaha :p So dipendekkan cerita, MrMunchux and the geng ni minta nombor telefon aku dekat kakcik. Kakcik yang mulakan siap cakap lagi sapa yang ada kereta tu ja kak kami bagi nombor telefon. Whattttt???????!!!!!!! Aku pulak yang kena kan. So nombor telefon aku pon selamat terbang dekat rumah bujang depan rumah aku ni ha.

Tapi kan yang peliknya hampir seminggu jugak tak da sapa pon nak miscall ke nak sms ke. Weird kan? Aku pun buat tak tahu ajelah. Time tu aku malas nak melayan sangat. Sebab time tu aku tengah cinta mati dengan si Krol. Tapi masa tu dia pergi latihan tentera darat so kenkonon aku ni pencinta setia lah. Kononnya. Alah masa tu umur aku baru 18 so tolong lah klasifikasikan yang itu adalah cinta monyet. *monyet pon tak bercinta macam aku. Hahaha

So after 1week, baru ada perkembangan bila ada orang sms aku. Masa tu aku memang tak cam ni sapa eqk. Haha yang mana sorang yang mesej aku pon aku taktau. After that dia call aku guna telefon rumah dari pukul 12 malam until 5pagi. Lama kan punya la nak ayat aku. Tapi masa tu aku layankan aja. Ye lah time tu kan “pakwe cinta mati” tu kan pergi kursus. So berlarutan lah perkenalan kami dari sehari ke sehari.

Until 27/03/2009 dia ajak aku keluar. Masa keluar tu kami pergi Kuala Ketil kot tak salah aku. Masa tu lah aku declare dengan MrMunchux itupun dalam kereta masa nak balik Sungai Petani. Erm masa tu cinta mati ke cinta padamu ke cinta sehidup semati ke dah lupa semua dah. So aku isytiharkan cinta mati aku dekat Krol pun berlalu pergi macam tu ja. Ye lah tak pernah call aku lansung so aku sahkan kami dah clash. *kerlasss sangat kan. Hahaha

So dari hari ke hari aku mengenali MrMunchux sampai lah aku nak pergi JomHeboh dekat Lumut. Masa tu aku ada berkawan dengan tentera laut. Aku kawan dengan navy ni lagi awal dari MrMunchux. Navy tu siap bagi duit tambang pergi balik lagi semata-mata nak aku pergi JomHeboh dekat dalam Base Navy. *ekceli aku ramai kawan lelaki berbanding perempuan. Lebih selesa berkawan dengan kawan dari jantina yang berlainan. Time tu MrMunchux tak bagi pergi tau. Tapi aku pergi jugak. Budak keras kepala mana boleh halang kan. Aku pergi Lumut 2hari, tiap masa call. Bagus betul MrMunchux ni.

Bulan 6 2009 – peristiwa pahit bagi kami berdua. Emak kesayangan MrMunchux pergi menghadap Illahi manakala mama aku admit hospital kerana stroke. Mama aku masuk hospital 16/06/2009 manakala emak MrMunchux menghadap Illahi 19/06/2009. Semangat kami berdua masa tu sangat rapuh. MrMunchux aku nampak wajah kesedihan, diam ja, bercakap sikit bergenang air mata. Masa tu adalah masa yang sukar memandangkan masa tu perkenalan kami baru menginjak 3bulan.
So tahun 2010 aku dah mula masuk belajar dekat Politeknik Perlis. MrMunchux banyak support aku dari fizikal dan mental. MrMunchux lah yang datang ambil bila aku nak balik rumah, siap berhantar lagi ke poly. Sem 1 – sem 2 memang MrMunchux lah yang setia di sisi aku walaupun time tu aku mula nak berpaling tadah dari dia. Hari-hari MrMunchux pesan jangan pandang lelaki-lelaki di poly tu. Hahaha jealous jugak eqk.

Sem 3 aku praktikal dekat Mahkamah Syariah Kuala Muda, MrMunchux pergi kerja dekat Langkawi. Masa tu aku mula berdikari. Until sem 4, MrMunchux masih di Langkawi. Tak da sapa nak hantar dan ambil aku. Aku mula rasa susah. Yelah selalunya nak balik kampung ke tak menjadi masalah buat aku tapi bila MrMunchux tak da memang mencabar lah bagi aku.

Sampailah aku dah habes belajar, aku mula kerja part time dekat Carnival Waterpark untuk sebulan saja, MrMunchux balik ke Sungai Petani dan tak akan pergi ke Langkawi lagi. Seronok tak terkata la aku pon. Sukar tau perhubungan jarak jauh ni. Siapa cakap mudah tu aku respect lah. So aku dah tak berjauhan dah dengan MrMunchux dari awal tahun 2012 until now ! 


Inilah serba sedikit perkenalan aku dengan MrMunchux selama 4tahun lepas. Sampailah kejutan tiba-tiba merisik dan bertunang terus berkahwin. Macam cepat ja masa berlalu. Nanti aku sambung Part 2 pulak. Nak ingat satu-satu memang panjang berjela lah nak menaip ni so aku cerita secara random. Btw MrMunchux lah orang yang paling sabar melayan karenah aku. Thanks sayang !





Gambar aku masa dok bercintan cintun dengan MrMunchux



Tuesday, 19 November 2013

Hidup Berdikari !

Disebabkan aku dengan suami sekarang stay dengan family aku so kami decide untuk hidup berdikari. Kami akan sewa rumah sendiri, jalani hidup suami isteri sendiri-sendiri, like other couple yang dah kahwin. Dari awal lagi aku dah ajak MrMunchux duduk rumah sewa tapi kewangan kami yang tak berapa nak stabil lagi kami pon stay lah dengan family aku. Masa baru-baru kahwin dulu aku ngan suami ulang alik jugak lah. Kalau hari bekerja aku stay dengan family aku sebab tempat kerja aku dengan rumah hanya 5minit sahaja (if naik motorlah. Kan boleh pecut!) Bila weekend ja aku balik rumah mertua. Jarak rumah parents aku dengan mertua adalah dekat 20minit. Tapi kadang-kadang jadi dekat 30minit, bukan apa traffic light banyak sangat.

Tapi bila adik aku yang kakcik tu nak mendirikan rumahtangga jugak takkan aku nak stay lagi ngan family aku. Bilik rumah aku ada 3 ja. Ada lah satu bilik yang kecik tu tapi tu kan stor. So nanti dia akad nikah nak buat bilik pengantin kat mana kan. Aku ngan suami pun gigih lah cari rumah sewa sekitar rumah parents aku. Dekat sikit ngan tempat kerja aku. Mudah aku nak ulang alik. Tapi malangnya tiada rezeki kami. Rumah kosong telah dikhaskan untuk pekerja asing yang bekerja di kawasan perindustrian sekitar taman aku ni. Geram jugak rasa, untuk warganegara dianaktirikan tapi untuk warga asing mudah ja bagi kemudahan. Ini tidak adil ok!

Suami dah pening kepala bila aku cakap hujung bulan November aku nak jugak keluar dari rumah parents aku. Ye lah adik aku tu akad nikah 8 Disember. Erm yang dia ni pon, kalau tau nak nikah tahun ni baik buat sekali ja. Menyusahkan sungguh. Suami cari mula-mula dapat dekat Bandar Puteri Jaya. Sewa RM300 sebulan tapi malangnya sangat jauh dari tempat kerja aku. Aku ni kan lembap kalau duduk jauh-jauh takut lambat masuk kerja ja. Bangun lah awal sebelum subuh pon tapi tetap lambat. Suami kata aku ni jenis ralit. Kemudian aku cari dekat Mudah.com, ada kosong dekat Bandar Mutiara. Tak jauh sangat dengan tempat kerja aku. Ada stesen minyak Petronas, kedai runcit tapi tempat tu sunyi. Tak ramai orang yang duduk kat situ lagi.

Lastly, kakak kat tempat kerja ni tawar rumah rumah adik dia dekat Amanjaya jalan nak pergi Taman Kelisa dekat aku. Sewa hanya RM250 sahaja. Ada barang dapur sikit macam peti ais, cabinet dapur, pinggan mangkuk, set katil. Alhamdullillah Ya Allah. Lagi bersyukur bila Kak Russ cakap barang dapur tu aku boleh guna dulu sementara adik dia nak arrange lori p ambil. Set katil tu aku simpan lah takkan aku nak guna pulak kan. Syukur sangat. InsyaAllah awal Disember sebelum kakcik akad nikah aku akan masuk rumah baru. Just bawa barang aku dengan suami saja sebab rumah tu dah siap semua. Tikar getah semua dah tersedia. Ya Allah rezeki mu berganda pada hambamu ini Ya Allah.

So aku dah tak stress pasal rumah sewa. Sekarang aku kena kemas barang-barang aku yang tak seberapa tu dulu. Ada lagi seminggu lebih lagi untuk aku angkut barang-barang aku. Sekarang ni rumah tu masih ada penyewa. Hujung bulan ni baru dia keluar. So after tu aku pulak masuk. Murah rezeki adik Kak Russ, ye lah dah la sewa agak murah siap bagi guna barang-barang dia pulak. Budi baik Kak Russ bantu aku untuk aku hidup berdikari ni tak akan aku lupa sampai bila-bila. Now mood pindah rumah ok ON !!!! Excited aku nak hidup sendiri dengan MrMunchux ni. Rumah sewa aku dengan rumah parents aku agak jauh jugak. Ada lah dalam 15minit. Hehehe jauh sangatkan. Bersyukur sangat masalah ni dah selesai. Alhamdullillah. (:

Wednesday, 13 November 2013

Luahan Perasaan tiba-tiba...

Assalamualaikum .

13 November adalah hari paling letih aku pernah hadapi.  Aku buat kerja non-stop dari mai kerja sampai la pukul 5petang. Tu pun ada lagi emel yang aku kena hantar. Gara-gara kpochi belakang aku ni ada emergency ( ayah mertua dia mati) so kerja-kerja dia yang sememangnya banyak tu aku kena cover until Jumaat ni. Serius aku rasa aku SuperHeroin sangat.

Aku ni baru Senior Clerk, baru 2bulan 28hari ( so lagi 2hari genap la aku kerja 3bulan), banyak benda aku tak pandai lagi. Nak kena cover jawatan Assistant Officer, memang daebak sangat. Kpochi ni banyak buat kerja berkaitan akaun. Aku banyak buat pasal PO, Invoice, Quotation dan failing fail ja. Bila nak kena cover kerja yang aku tak minat dari Politeknik dulu memang azab lah. Ada jugak aku pernah buat kerja kpochi ni tapi tak selalu. Dalam sebulan ada lah 2 3 kali aku buat. So jarang-jarang buat memang jammed otak aku.

Cuba bayang bila BC Loo suruh buat debit note memang cengang lah aku. Haha memang la format dah ada tapi masalahnya aku masih tak hadam lagi nak buka folder mana, lepas tu folder apa. Before buat tu nak kena daftar dulu dalam system. Masalahnya system tu ada kat folder mana. Erm aku amik masa lama jugak untuk cari dalam folder. Satu-satu folder aku buka, dah jumpa dah daftar nak kena cari folder company. Agak rumit bagi aku bila takda tenaga pengajar ni. Padan la muka aku, dekat poly dulu taknak amik tau sangat pasal basic akaun nie last-last nganga je lah.

Aku sampai call Sha lah. Aku kacau dia tanya dia debit note tu sebenarnya apa. Sha ada terang kat aku tapi sha tak boleh tunjuk. Gila kot nak tunjuk, Sha dekat Kepala Batas Penang, aku pula dekat Sungai Petani. Memang kerja gila lah. Erm lastly aku ikut gak cakap Sha ( memang selalu aku akan ikut apa Sha cakap) aku main letak ja apa info yang ada dekat attach paper tu. Dah print semua aku tunjuk dekat BC Loo, ada la jugak salah yang aku buat. So aku p betulkan. Atleast bila ada kesalahan aku sedar yang mana format yang betul kan.

Aku buat kerja tak dan siap ada ja yang jerit nama aku. Non stop lah depa ni dok Ayien Ayien. Sat-sat Ayien sat sat Ayien, tiba-tiba Aini. Eh? Erm itulah reality aku banyak sangat panggilan. Biasalah kerja dengan puak cina sebutan bukan nak betul sangat. Nama Vani jadi Wani. Mula-mula aku tak faham lansung tapi dah lama tu aku layankan ja.

Serius pinggang aku sakit, pastu aku baru sedar even aku dahaga pon aku tak minum lansung air mineral sebab kusyuk dengan kerja. Aku takut tak sempat siap. Bila tak siap kena stayback. Bukan ada OT pon kalau stayback dalam 30minit. Buat penat ja. Aku akan pastikan aku akan keluar dari ofis tepat pukul 6. Serius bahu aku sakit. Sakit ya amat tau dak.

Aku nak sambung buat kerja ni. Ada 2 3 kerja yang aku nak selesaikan before pukul 6. Komputer ni bukan boleh mai angin dia, satgi dia heng, ngan aku-aku nak heng juga. Balik ni aku nak mandi siap-siap pastu aku nak berehat. Bagi tenang tulang belakang aku. Otak aku pon dah sesak dok hadam nombor banyak sangat. Mau juling mata aku lama-lama tengok pc ni. Kalau buat kerja boleh juling tapi kalau fb ka twitter ka sampai nak buta pon boleh dok ngadap lagi. Haha >.<

Sunday, 10 November 2013

Simptom Pelik Yang Aku Alami Kini !

Sejak dua menjak ni aku merasakan diri aku ni pelik. Bila aku minum air kopi atau Nescafe aku akan sakit kepala. Berat giler lah kepala aku. Aku ingat mungkin aku tak boleh minum kopi terlalu banyak tapi bila aku hanya bancuh sepeket pon aku tetap sakit kepala. Aku siap beli LA kopi KOPIKO lagi tau, punya la terpengaruh dengan iklan tv. Tapi perkara yang sama terjadi dekat aku. So MrMunchux dengan baik hatinya tiap-tiap malam beli kan aku susu Dutch Lady yang 900ml punya, bekal aku bawak p tempat kerja. Tapi ada symptom-simptom lain yang tiba-tiba ada dekat diri aku ni.

Perkara pelik yang utama ialah aku tak boleh nak dekat-dekat dengan MrMunchux. Aku rasa bau rokok dekat dia tu terlalu kuat sampai aku tolak-tolak lah dia. Erm selalu ok ja. Sampaikan MrMunchux kena gosok gigi berulangkali lah. Serius aku naik rimas + aku naik angin kalau aku duduk dekat dia pastu bau rokok. Membara ja jiwa ni.

Lagi satu mood aku senang ja berubah-ubah. Kejap aku feeling marah sangat-sangat. Kadang-kadang aku feeling sedih ya amat. Tapi kalau marah lagi feeling lah. Hahaha teruk kan. Tapi yang aku pasti mood aku nie tak teratur la. Kejap marah kejap sedih kejap suka kejap nak mengamuk. Erm kadang-kadang aku pon tak pasti dengan diri aku ni.

Dalam 2 3 hari nie aku rajin sakit pinggang. Berdiri lama tak boleh, duduk lama tak boleh, baring lama pon tak boleh, erm serba tak kena la diri aku ni. Pastu yang paling sakit bila nak tidur ja perut jadi cramp. Sakit tak terkata la. Kena tindan dengan bantal lembut kat bahagian pinggang. Sakit sampai taktau nak cerita kat orang macamna. Kaki aku pulak duduk tak duduk bengkak ja. Tiap-tiap malam MrMunchux kena la sapu minyak. MrMunchux cakap aku banyak berjalan. Erm tak tau lah tapi yang pasti kat tempat kerja aku mana boleh dok diam ada ja yang memerlukan pertolongan aku. Huhuhu kadang-kadang aku rasa aku ni hamba depa ja time bekerja. Tapi kadang-kadang la perasaan tu mai. Nama pun kerja kan.

Yang paling ketara sekali aku kerap nak buang air kecil. Kejap kejap p toilet. Pastu satgi p lagi toilet. Aku pon pelik. Maybe aku nie minum air banyak kot. Yang peliknya aku kalau bab nak buang air besar subhanallah payah. Tiba-tiba kena attack dengan sembelit. Erm orang kata makan pisang senang nak membuang. Tak da maknanya, gitu ja jadinya. Betik memang aku tak makan pon. Tak tau lah apa yang tak kena dengan aku ni. Risau pulak jadinya.

Ni lah kerisauan aku yang bermain dalam fikiran aku. Kadang-kadang aku stress gila fikir apa la yang terjadi kat aku. Erm badan kejap-kejap oke, kejap-kejap demam. Mata panas ja bila mai kerja. Maybe aku kerja kat opis 10jam dalam aircond. So senang la kena attack demam. Haish nak jumpa doctor panel pon aku dah naik segan. MrMunchux pon risau dengan keadaan aku. Dia pon penat kerja dari pagi sampai malam. Hope aku cepat sihat, kesian kat MrMunchux kena jaga aku ja sentiasa. Aku yang confius dengan diri aku sendiri tika ini. :’(

Wednesday, 6 November 2013

3 months Annivesary!

Alhamdullillah genap 3bulan perkahwinan aku dan MrMunchux. Pejam celik pejam celik kan dah 3bulan. Eh asyik ulang-ulang ayat yang sama ja. Erm "orang baru" belum ada lagi insyaAllah ada rezeki dariNYA  aku dan MrMunchux terima dengan hati yang terbuka. Rezeki orang lain-lain ya sayang, ada yang bunting pelamin, ada yang dapat rezeki melalui kerjaya yang mantap dari segi gajinya.  Alhamdullillah aku dapat rezeki melalui kerjaya.  Kerja yang lari sikit dari bidang aku belajar tapi masih di dalam bidang pengurusan.  Dari segi gaji pulak syukur alhamdulillah, boleh lah aku membantu MrMunchux serba sedikit. Panjang pulak mukadimah aku. Hahahaha

Annivesary ni mesti semua orang akan jangka ada kek lah, kejutan sana sini lah, beli bunga ros tabur-tabur kelopak bunya tu atas katil lah, jenjalan ala-ala romantika punya siri TV dekat Astro Ria yang sweet-sweet gitu kan.  Tapi disebabkan aku ja yang terlebih romantik dan MrMunchux aku tu tak berapa nak romantik sangat so takdelah event-event yang aku jangkakan seperti dalam kebanyakan novel cinta yang aku baca. Agak sadis jugak sebenarnya. Huhuhu MrMunchux siap pergi kerja macam biasa lagi tau. Keluar awal pagi balik lewat malam. Erm tak kisah janji suami aku keluar cari rezeki yang halal oke uols.  Dia kerja kuat untuk aku jugak kan.  Yelah dapat isteri kuat makan so kena lah cari duit lebih. Hahahahahaha

4 Ogos - 4 November = 3 BULAN oke adik-adik. Aku ni ada lah decorate kad cinta dekat MrMunchux. Siap dengan kata-kata cinta lagi tau. Aku siap buat tampal-tampal ala-ala cikgu seni suruh buat masa aku tingkatan 1 dulu tau. Ala cari huruf dekat surat khabar then cantum-cantum bagi jadi satu ayat. Kecik besar ja huruf tu. Nama pon seni kan. Jadi aku yang kayu seni ni try la apply apa yang cikgu aku pernah ajar. Malas nak membazir duit beli kad yang mahal giler tu so aku guna ja kertas-kertas recycle kat ofis aku ni. Jimat kan aku. Tak payah membazir orang tua cakap. Hahahaha. Dengan penuh kasih sayang aku buat tau. Jarang aku nak berseni-seni bagai ni. Sejak kawen ja aku jadi terlebih nak berseni. Antara aku dengan MrMunchux ni, MrMunchux lagi berseni. Dia kalau dapat pen dengan kertas dah boleh jadi satu lukisan tau.

Kenkonon aku nak ajak MrMunchux ni pergi tengok wayang lah. Sebab kami berdua dah lama kot tak tengok wayang.  Then pergi lepak dekat Penang ka. Dulu time aku study boleh dikatakan tiap-tiap minggu mesti pergi Penang. Terutama sekali Batu Feringhi. Malangnya MrMunchux balik kerja pukul 2pagi haritu. Frust tahap gaban aku. Aku tunggu MrMunchux sampai terlena. Sangat-sangat kuciwa lah kononnya. Hahaha tapi aku buat tak reti ja.  Yang aku tau aku bangun awal masa 5hb November terus masak nasi lemak.  Awal aku bangun pun MrMunchux dah pergi kerja dah pon.  Hahahaha. So aku masak untuk family aku je lah. Breakfast+lunch+dinner makan je lah nasi lemak aku yang terlebih santan tu. Kihkihkih.

Malam 5hb tu MrMunchux balik kerja awal. Pukul 9.30 malam. Paling awal dan sejarah tercipta lah bagi aku. Hahahaha boleh catit dalam diari ni. Lepas aku hidang nasi lemak yang aku masak dengan penuh kasih sayang tu, ni bukan Nasi Lemak Cinta Sayang oke, ni Nasi Lemak Kasih Sayang. Hahahaha tak boleh belah nama nasi lemak aku ni. MrMunchux suruh aku bersiap katanya nak pergi ambil kakak kawan dia balik kerja. Aku siap ala kadar ajelah. Sebab aku bajet aku duduk dalam kereta aja then aku tidur. So aku dengan muka selenge tak mekap. No bedak No lipbalm No eyeliner No No No ! Hahahaha gaya dah macam hantu kak limah aje kan. Just ambil pashmina untuk tutup kepala aku. Then aku ikut MrMunchux. MrMunchux pon kemain pakai biasa-biasa ja. Tapi aku pelik lah dekat pukul 12malam takkan kakak kawan dia tak balik-balik lagi. Erm musykil disitu oke.

Sampai di destinasi yang dituju. Eh kenapa datang dekat Caltex Lagenda Height? Kenapa kawan-kawan dia tunggu dekat sini? Kenapa ni? Aku yang muka sememeh ni takkan nak join MrMunchux dengan kawan-kawan dia kot. Memang lah aku kenal kawan-kawan dia tu. Zul, Syafiq, Yati tapi aku nie terlampau selekeh kot. Dia ajak aku turun jugak. Rupa-rupanya ajak aku pergi funfair dekat sebelah IPD Kuala Muda tu. Erm segan kot nak join depa maen. Erm dengan aku pakai selendang without pins. Aku pon join ajelah bila MrMunchux kata takda orang nak tengok aih. Dia seorang ja yang nak tengok. Oke aku layankan je lah. Mula-mula dia ajak aku maen yang kereta langar-langar tu tapi aku malas la. Kasar sangat lagipon aku takut aku drive kemana tudung aku kemana . Hahahahaha so aku decide ikut Yati naik yang pusing-pusing yang besar gedabak tu. 

Have fun walaupun balik rumah pukul 2 pagi. Pagi esok tu aku kerja setelah aku cuti hampir 5hari. Sangat-sangat letih tapi erm bagi aku apa yang MrMunchux buat tu sweet lah. Hahahahaha poyo ja aku ni. Oke what apa yang suami aku buat tu even tak dijangka tapi serius memang kejutan. So 3month annivesary aku celebrate lewat sehari di funfair Sungai Petani. Kehkehkeh. 

Panjang berjela entry ni. Aku ni kan malas nak update selalu so sekali update macam buat karangan lah kan. Ala kalau aku bercerita pon memang selalunya story aku akan panjang berjela siap boleh buat drama berepisod kot. Tak da gambar sweet-sweet sebab handphone aku dah "meninggal dunia". Meninggalkan aku yang addict gila main fb, twitter, whatsapp, wechat, instagram, dan lain-lain. Aku letak pic kawen aritu lah. Serius aku teringin nak pakai baju pengantin lagi. Nanti aku nak ajak MrMunchux shoot pakai baju ala-ala hindustan pulak lah. Hahahahaha tobat dia takmau lah. Kehkehkehkeh :p

I LOVE YOU MrMunchux FOREVER !